Hoe herken je milieuvriendelijk hout ?

In meubels, vloeren, afscheidingen, potloden, kozijnen… overal vind je hout.

Hout is een mooi natuurproduct. Bomen worden gekapt, bewerkt en vervoerd. Daar zijn weinig fossiele brandstoffen voor nodig (namelijk gas, kolen en olie). Daarnaast kunnen bomen opnieuw geplant worden. Hout is te hergebruiken en is het biologisch afbreekbaar. Maar alleen hout uit duurzaam beheerde bossen is milieuvriendelijk en als het natuurlijk zo lang mogelijk mee kan gaan.

Keurmerken

Verantwoord hout heeft het  keurmerkFSC of PEFC. Hout met dit keurmerk komt gegarandeerd uit duurzaam beheerde bossen. Je kunt zelf hout uit verantwoord beheerd bos opzoeken in het Houtdatabase en het Houtadresboek. Heel soms kun je ook het MTCS-keurmerk tegenkomen. Dit is een Aziatisch keurmerk dat goedgekeurd is in onder andere Nederland.

Geïmpregneerd en gemodificeerd hout

Je hebt naast het FSC- en PEFC-keurmerk ook het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk staat bij milieuvriendelijk geïmpregneerd hout en betekent dat hout op een verantwoorde manier behandeld is met chemische middelen tegen verrotting. Geïmpregneerd hout is gefixeerd waardoor de bestrijdingsmiddelen in het hout blijven zitten en er niet uitkomen. Dat is minder schadelijk voor het milieu.

Door geïmpregneerd hout is tropisch hardhout minder nodig. Dat zorgt er vervolgens voor dat de druk op tropische bossen vermindert. Maar geïmpregneerd hout heeft wel een paar nadelen: er is een kans dat giftige stoffen in de bodem terecht kunnen komen en het hout is niet te recyclen.

Bij gemodificeerd hout zijn de eigenschappen van het hout verbeterd door het met azijn te bewerken of in een bad met kokend water te dompelen. Dit hout kan hergebruikt worden omdat het geen giftige stoffen bevat.

Gerecycled hout

Per jaar verdwijnen er bossen met een grootte van twintig keer Nederland. Waardevolle planten- en diersoorten verdwijnen en vruchtbare grond spoelt weg. Er kan geen CO2 meer opgenomen worden als bossen verdwijnen en dat heeft vervolgens weer een grote invloed op de klimaatverandering.

Gerecycled hout of tweedehands hout is het milieuvriendelijkst. Producten van hout met het label FSC-Recycle zijn gemaakt van minimaal 85 procent gerecycled hout.

Bronnen: NBvT, Milieu Centraal