Wat is “hout van een meerpaal”?

Een meerpaal is een in het vaarwater staande zware paal of constructie waar vaartuigen aan vastgelegd kunnen worden. Ook wel dukdalf genoemd.

Oorsprong :
De term dukdalf is waarschijnlijk ontleend aan Duc d’Albe de Franse naam van de hertog Van Alva. De Hertog stond bekend om zijn zwarte kleding met witte kraag. Dezelfde kleuren als de palen die onder de top een witte band droegen. Wellicht gooiden de watergeuzen hun trossen om de meerpalen waarbij ze zich verbeeldden dat ze de strop om de nek van de hertog gooiden.

Heden : duurzame meubelen
De meerpalen zijn gemaakt van zeer harde houtsoorten en hebben al een leven achter de rug. Door hergebruik van deze materialen ontstaan duurzame meubelen. We zorgen er voor dat het hout blijft “praten”.  Met onze aangepaste zaagtechniek en uitgebalanceerde schuurbehandeling krijgt het hout een mooi oppervlak. Zo ontstaat een meubel waarin sporen van gebruik en bewerking goed leesbaar zijn.